Beovrt

OKUĆNICA U SURČINU

Investitor:
Autor projekta: Beovrt
Lokacija: Beograd, Surčin
Izvođenje radova: Beovrt, 2009.


brif.

Glavni zadatak prilikom rešavanja okućnice bio je zaštiti dvorište od pogleda sa susednih parcela, kao i zakloniti okolne kuće i dvorišta. Želja investitora bila je i da dvorište ima što prirodniji izgled i  da se prilikom izgradnje što više koristi kamen. Zbog toga je izvršena denivelacija dvorišta. Velikim stenama obodno je izdignut nivo dvorišta, a centralni deo iza kuće je potpuno ravan, u vidu prostranog otvorenog travnjaka oivičenog stenama, na koji se spušta stepenicama od 3 stene položene u škarpu, oivičene puzavim cvetnim 
perenama. Travnjak se u delu prema ulazu blago izdiže i dolazi do nivoa kuće, gde i potporni zidovi nestaju.
Potporni zidovi su prirodni i predstavljaju kombinaciju škarpe i zida. Stene pridržavaju zemlju u koju su obodno zasađene visoke biljke koje zaklanjaju pogled, a ispred njih je niži sprat biljaka, šiblje, perene i aromatično bilje koje će vremenom potpuno zakloniti zemlju i delimično kamen.
Prostran travnjak pruža mogućnost aktivnosti poput igre dece i fudbala, a ovde se može izgraditi bazen, zaklonjen u zelenilu, koji je planiran u budućnosti.  Mesto za sedenje i roštilj će biti na prostranoj terasi koja će se obložiti istom vrstom kamena kao i stene, a akcenat u dvorištu će biti
i slobodni zidovi koji  će se rešiti u vidu gabiona, biće obloženi žičanom konstrukcijom  i ispunjeni istom vrstom kamena.